Musiqa orqali stressga bardoshlilikni oshirish metodlarini nazariy asoslarini ilmiy tahlil etish - Dilfuza Jumabek-qizi Ktaybekova (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada musiqa orqali stressga bardoshlilikni oshirish metodlarining nazariy asoslari ilmiy-tahlil jihatdan o‘rganiladi. Tadqiqot stressning fiziologik va psixologik mexanizmlarini aniqlash, musiqa vositalarining psixofiziologik holatga ta’siri va stressga bardoshlilikni oshirish strategiyalarini ishlab chiqishga qaratilgan. Maqolada musiqa terapiyasi usullari, ritm, tempo, janr va vokal-instrumental mashg‘ulotlarning stressga bardoshlilikni oshirishdagi roli ilmiy tahlil qilinadi. Shuningdek, interfaol va individual yondashuvlar yordamida bemorlarning ruhiy va kognitiv barqarorligini oshirish metodik jihatdan ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari musiqa asosidagi strategiyalarni tizimli qo‘llash stressni kamaytirish va insonning adaptatsiya qobiliyatini yaxshilashda samarali ekanligini ko‘rsatadi.