Kutubxonalarni yoshlarning ilmiy dunyoqarashini shakllantirishdagi o‘rni - Gullola Nuriddinova; Ilmiy rahbar: R.Turg‘unboyev (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy axborot jamiyatida kutubxonalarning yoshlarning ilmiy dunyoqarashini shakllantirish jarayonidagi o‘rni va vazifalari tahli qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi kutubxonani nafaqat kitob ombori, balki faol ilmiy-ma’rifiy, metodik va kommunikativ markaz sifatida qayta ko‘rib chiqish zarurligini asoslashdan iborat. Muallifning fikricha, ilmiy dunyoqarash tarkibiy qismlari sifatida tanqidiy fikrlash, axborot savodxonligi, ilmiy axborot manbalarini izlash va baholash, shuningdek, ilmiy axloq tamoyillarini egallash ko‘rib chiqiladi. Maqolada kutubxonalarning ushbu jihatlarni rivojlantirishdagi imkoniyatlari tizimli bayon etilgan. Xulosa qilib aytganda, kutubxonalar yoshlarni fan bilan bog‘liq faoliyatga jalb qilish, ularning qidiruvchanlik qobiliyatini oshirish va jahon ilmiy rivojlanish tendentsiyalari haqida xabardor qilish orqali jamiyatning intellektual salohiyatini oshirishga xizmat qilishi aniqlandi.