Manzara chizish jarayonida rang xususiyatlaridan foydalanish usullari - Sirojiddin Jomoldin-o‘g‘li Komoldinov (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada manzara rangtasvirida kompozitsiya, rang va koloritning badiiy-ifodaviy ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Ranglarning o‘zaro munosabati, yorug‘-soya, refleks va valyor tushunchalarining manzara tasviridagi o‘rni ochib beriladi. Shuningdek, naturani kuzatish jarayonida yorug‘lik muhiti, ob-havo holati, fasl va kunning turli vaqtlaridagi rang o‘zgarishlarini to‘g‘ri idrok etishning ahamiyati yoritiladi. Maqolada rangtasviriy xatolarning kelib chiqish sabablari va ularni bartaraf etish yo‘llari ko‘rsatilib, manzara etyudlarini bajarishda umumiy kolorit va rang uyg‘unligini saqlash masalalari asoslab beriladi.