Transformatsion grammatika asosida ingliz tilida gap tuzilishining modellari - Dilshoda Farkhodovna Ahadova (Science and Education, 2026)
Ushbu maqola transformatsion grammatika doirasida ingliz jumla tuzilishi modellarini o‘rganadi. Unda Noam Chomskiy tomonidan asos solingan va generativ tilshunoslikda yanada rivojlantirilgan nazariy asoslar o‘rganiladi, chuqur struktura va sirt strukturasi o‘rtasidagi bog‘liqlikka e'tibor qaratiladi. Tadqiqotda sintaktik transformatsiyalar turli xil jumla turlarini asosiy mavhum tasvirlardan olish uchun qanday ishlashi tahlil qilinadi. Iboralar tuzilishi qoidalariga, harakat transformatsiyalariga va grammatik jumlalarni tuzishda sintaktik kategoriyalarning roliga alohida e’tibor beriladi. Nazariy tushuntirishlarni zamonaviy ingliz tilidan amaliy misollar bilan birlashtirgan holda, tadqiqot transformatsion grammatikaning jumlalar shakllanishini tushunishdagi tushuntirish kuchini ta’kidlaydi.