Axborotlashgan jamiyat taraqqiyotida axborot oqimining kuchayishi - Zilola Rizamat-qizi Saydullayeva; Fariza Akbar-qizi Shuxaratjonova (Science and Education, 2026)
Mazkur maqolada axborotlashgan jamiyat tushunchasining mazmun-mohiyati va uning zamonaviy ijtimoiy taraqqiyotdagi o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil etiladi. Tadqiqotda axborot va bilimning jamiyat rivojidagi strategik resurs sifatidagi ahamiyati, axborot texnologiyalari va global media makonining shakllanish jarayonlari yoritib beriladi. Shuningdek, axborotlashgan jamiyatning asosiy belgilari, uning iqtisodiy, siyosiy, madaniy va ta’lim sohalariga ta’siri tahlil qilinadi. Maqolada axborot makonining globallashuvi, media tizimlarining jamoatchilik fikrini shakllantirishdagi roli hamda axborot xavfsizligi va media madaniyatining dolzarbligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari axborotlashgan jamiyat sharoitida davlat axborot siyosatini takomillashtirish, raqamli iqtisodiyot va elektron boshqaruvni rivojlantirish hamda fuqarolarning axborot madaniyatini oshirish muhimligini ko‘rsatadi. Kalit soʻzlar: axborotlashgan jamiyat, axborot oqimi, axborot madaniyati, axborot turlari, axborot yigʻish usullari, axborot taqchilligi, globallashuv, ommaviy axborot vositalari, adolat tamoyili, xolislik, shaxs dunyoqarashi, virtual pedagogik madaniyat, siyosiy axborot, iqtisodiy axborot, madaniy axborot