Standartlashtirishning ixtiyoriylik tamoyili va uning tadbirkorlik rivojiga ta’siri - Boburmirzo Baxtiyar-o‘g‘li Yusupov (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada standartlashtirishning ixtiyoriylik tamoyili va uning O‘zbekistonda tadbirkorlik faoliyati rivojiga ta’siri tahlil qilingan. Tadqiqotda standartlashtirish to‘g‘risidagi milliy qonunchilik, texnik reglamentlar bilan standartlar o‘rtasidagi huquqiy farq hamda xalqaro tajriba (JSTning Savdodagi texnik to‘siqlar to‘g‘risidagi bitimi - TBT) o‘rganilgan. Ixtiyoriylik tamoyilining ma’muriy yukni kamaytirish, innovatsiyalarni rag‘batlantirish va eksport salohiyatini oshirishdagi roli ko‘rib chiqilgan. Maqolada amaldagi tizimning muammolari aniqlanib, tadbirkorlik muhitini yaxshilashga qaratilgan ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqilgan.